opheader

Operationer

”Ibland räcker det inte med ett recept”

Vissa sjukdomar och skador måste behandlas kirurgiskt för ett tillfrisknande. På Lapplands Djurklinik kan vi utföra många olika typer av kirurgiska ingrepp. En metod vi använder oss av är titthålskirurgi. En liten kamera förs in i till exempel en led och när man lokaliserat felet kan man behandla med små fina instrument. Denna typ av kirurgi lämnar endast efter sig två-tre små hål som oftast kan förslutas med tejp. Dessutom skadar denna typ av kirurgi vävnaden minimalt och kan användas i leder, mage, tarm och i luftvägar.

collageop

När det gäller en stor tumör som ska avlägnas måste man alltid öppna hela buken, bröstet eller leden. Före narkosen undersöks djuret grundligt. För hundar och katter äldre än sju år rekommenderar vi att ett blodprov tas innan djuret sövs. Syftet är att upptäcka om djuret samtidigt har någon annan sjukdom som ökar narkosrisken. På så sätt kan vi anpassa narkos och smärtlindring så att den blir både säker och effektiv.  Om du vet att ditt djur lider av någon sjukdom, äter mediciner eller tidigare har reagerat onormalt vid narkos eller av några mediciner, är det viktigt att du berättar det för oss.

Under operationen övervakar vi noga ditt djur. Vi mäter blodtryck, hjärtverksamhet med EKG, hur ditt djur syresätter sig, att kroppstemperaturen håller sig på jämn nivå, hur mycket narkosgas som andas in och ut samt mycket mer. En narkos är alltid en slags balansgång. Djuret ska sova under operationen, men inte alldeles för djupt. Genom att vi hela tiden följer kroppsfunktionerna kan vi förutse händelseförloppet och på så vis styra narkosen och smärtlindringen under operationen.

När djuret vaknar efter operationen fortsätter vi att följa kroppsfunktionerna för att se att djuret mår så bra som möjligt. Alla operationer medför smärta, men vi gör vårt yttersta för att underlätta för djuret så mycket som möjligt.

Vi har strikta hygienrutiner både på kliniken och på operationsavdelningen för att minska risken för sårinfektioner och även för smitta som kan överföras mellan djur och människa. Vi använder oss därför av en hygienpolicy där det viktigaste är noggrann handhygien, en ren omgivning och en genomtänkt antibiotikaanvändning. Det är därför ett önskemål att din hund är nybadad inför operationen.

Ett djur som ska sövas bör vara fastande sedan nio timmar med fri tillgång till vatten. Det måste du som djurägare se till. Vid vissa tarmingrepp krävs längre fasta och kanske lavemang.

Vår rutin är att veterinären ringer upp dig efter att operationen är klar. När du hämtar ditt djur får du muntlig och skriftlig information om eftervård och återbesök.